Bemutatkozás Szálláslehetőség Szolgáltatások Árak Kapcsolat Beszerzés Beléptetés Hírek
Ünnepi állománygyűlés
Ünnepi állománygyűléssel emlékeztek az 1848. március 15-i események 169. évfordulójára Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.
Nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné az 1848-49-es forradalom és szabadságharc országos eseményeit. Kemény Krisztián tanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa ezért ünnepi beszédében inkább egyes helyi, kevésbé ismert történeteket elevenített fel Balatonakarattyán, felvillantva a korabeli Balaton és vidéke mozgalmas napjait; mind a reformkor, mind a szabadságharc egyes időszakaiból. Kitért a Balatoni Gőzhajózási Társaság megalakulásának körülményeire, majd a Kisfaludy gőzhajó szerepére, mely igencsak kivette részét a szabadságharc eseményeiből. Az 1848 tavaszán történtek nyár végig annyiban befolyásolták a balatoni gőzhajózás életét, hogy a Dráva mentén a magyar kormánnyal nyíltan szakító horvátok ellen Nagykanizsa központtal kialakított védvonalra küldött utánpótlás egy részét Kenese, illetve Füred, valamint Keszthely között a Kisfaludy és uszályai szállították. Ősztől azonban változott a helyzet. „1848. szeptember 21-én fontos történelmi esemény színtere lehetett volna a „Kisfaludy”, ám az végül is elmaradt. Ekkora – az országgyűlés felkérésére – a magyar haderő élére István főherceg, az ország nádora állt. Jóllehet a nádor, aki maga is a Habsburg-család tagja volt, nem szándékozott fegyveres összecsapásba keveredni a bánnal, de, mint az ország uralkodóját helyettesítő főméltósága, mégiscsak meg akarta állítani a horvát haderő előrenyomulását. Ezért szeptember 19-én segédtisztje felkereste Jellačićot, aki végül beleegyezett, hogy a „semleges területnek” kijelölt gőzhajó fedélzetén tárgyalásokat folytasson a nádorral. A bán ugyan nem szándékozott seregét megállítani, de attól is ódzkodott, hogy nyíltan semmibe vegyen egy Habsburg-főherceget. Így törzsével egy remek „színielőadást” eszelt ki. Szeptember 21-én Keneséről kifutott a „Kisfaludy”, fedélzetén József nádorral, és Szemesnél megközelítette a partot, ahol már várt rá a bán, törzstisztjei kíséretében. A hajóról csónakot bocsátottak le, amely a nádor segédtisztjével a partra evezett. A bán ekkor megindult a csónak felé, ám tisztjei körbevették, és megakadályozták, hogy beszálljon. Jellačić ekkor megkérdezte, hogy elmenjen-e a találkozóra, amire tisztjei egyhangúlag nemmel feleltek. A bán ekkor teátrálisan kijelentette, hogy benne ugyan megvolt a jó szándék, de ha egyszer a tisztikar nem engedi… Így a találkozó elmaradt; István főherceg pedig megértette a célzást: a bán valószínűleg titkos udvari utasítás szerint cselekszik, különben aligha engedte volna meg ezt magának. Ezért lemondott a főparancsnokságról, majd Bécsbe utazott” - elevenítette fel az egykori eseményeket Kemény Krisztián. Az ünnepi beszéd után Piros Ottó ezredes, az alakulat parancsnoka nyújtott át elismeréseket a beosztásában kiváló munkát végző állománynak, a határon szolgálatot teljesítő katonáknak, valamint a kerek évfordulót ünneplőknek. A rendezvény a Veszprémi Petőfi Színház színművészeinek, Módri Györgyi és Kőrösi Csaba ünnepi műsorával zárult.

Aktuális hírek
VéradásBeléptetés szabályainak változásaSzezonnyitó BalatonakarattyánJó úton jár a Honvéd Üdülő!Koszorúzás a balatonkenesei Kossuth szobornálÜnnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1848-49-es eseményekről a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia KözpontjábanNőnapi köszöntő a Honvéd ÜdülőbenTavasz, gasztronómia, magyar ízek - Kolbász és hurkatöltő bajnokság Balatonakarattyán"CISM Day Run- Futás a békéért" rendezvényhez csatlakozott a Honvéd Üdülő állományaFarsangi mulatságok a Honvéd ÜdülőbenÁllománygyűlés a Magyar Kultúra Napja tiszteletéreKoszorúzás a doni hősök emlékéreTÁJÉKOZTATÓ A REKREÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELI RENDJÉNEK VÁLTOZÁSÁRÓLSzilveszteri pillanatok a Honvéd ÜdülőbőlKarácsonyi pihenőnapok BalatonakarattyánÉvzáró állománygyűlésÖsszhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam - Nemzetközi hét 11.12-18.VI. Vadászpilóta TalálkozóNATO NTGT IT & ED 2018III. Sör és Csülök fesztiválKatonai Képzőművészeti AlkotótáborPetanque verseny – Honvéd Üdülő KupaHelloPay feltöltő kártya információAugusztus 20 a Honvéd ÜdülőbenII.Rákóczi Ferenc szobor felavatása Mozgássérültek Veszprém Megyei EgyesületeFair Play Road ShowGyermektáborIsten közelébenTörténetek és dallamokElkezdődtek a katonazenekari koncertek a BalatononLátványos szezonnyitó BalatonakarattyánZászlószalagokat kapott a központTájékoztató a feltöltő-kártyás fizetésről
Aktuális rendezvényeink
IV. Sör és Csülök Fesztivál UPDATESzínházi előadások a Honvéd ÜdülőbenÉvadzáró programsorozat a Honvéd ÜdülőbenGyermek táborok 2019.
Csomagajánlatok
Bemutatkozás
A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton keleti kapujánál található, Balatonkenese és Balatonakarattya között. Több mint 1 km-es közvetlen partszakasszal rendelkező, 30 hektáros gyönyörű őspark felejthetetlenné teszi a pihenést. A sajátos mikroklímával rendelkező üdülő egész évben várja a kikapcsolódni, pihenni vágyókat. Területén 4 szálloda, 31 összkomfortos faház szolgál a vendégek elhelyezésére.
Letölthető dokumentumok
Adatlap.docx
adatlap.xps
Turnus tábla 2019.pdf
Gasztronómia
Gasztronómiai kínálatunk ötvözi a hazai és a regionális ízeket, ételeket. Lépést tartva a vendégek kívánságaival, választékot biztosít a reform, diétás vagy vegetáriánus ételek kedvelőinek is.

A hagyományos, magyar ételspecialitások megtartása mellett a könnyű, ízletes ételkompozíciók és változatos, házi desszertek széles választékával emeljük rendezvényeink gasztronómiai élményeit. Rendezvényekre, családi eseményekre kültéri ételkülönlegességeket is biztosítani tudunk.
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Szerkesztőség
honvedelem.hu
Honvéd Kulturális Központ
Mátraházai Rekreációs Központ
mhrkkk.rekreacio@mil.hu