Bemutatkozás Szálláslehetőség Szolgáltatások Árak Kapcsolat Beszerzés Beléptetés Hírek
Egy évszázad fordulatos története
A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódva a Honvéd Üdülő száz éves történetét elevenítette fel Udovecz György az érdeklődőknek november 8-án este a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.
1917. november 14-én Budapest székesfőváros 30 hektáros ingatlant vásárolt Balatonkenese határában, üdülő építése céljából. 1923-ban először a kertészlak, a gépház, 1924-ben az első szálló épület került átadásra Lavotta Gyula műszaki tanácsos tervei szerint, 80 szobával és 300 személy befogadására alkalmas vendéglőépülettel együtt. 1928-tól további két szálloda építése is folyamatban volt. A munkálatok elkészültével kialakult az új strand és a kikötő. Így indult a balatoni Honvéd Üdülő fordulatos története, melyet Udovecz György, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ munkatársa elevenített fel az érdeklődőknek. A történelem nem kímélte az épületeket. 1944 októberében a visszavonuló magyar csapatok kórházat hoztak létre. A kórház felszámolása után 1944 novemberétől decemberig a von Both, német altábornagy által vezetett német alakulat táborozott itt, ezt követően a kiürült szállodák menekültek tartózkodási helyéül szolgáltak. A háború az épületekben kisebb, a belső berendezésben jelentősebb károkat okozott. 1949 őszén egy kormányszintű döntés a Honvédség használatára adta át az üdülőtelepet, és 1950. június 5-én fogadták az első vendégeket. A Honvéd Üdülő azóta is a katonák, honvédségi dolgozók és családtagjaik pihenését, rekreációját szolgálja. A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó előadás mintegy bevezetése volt az üdülő száz éves jubileumi ünnepségének, melyet november 17-én, pénteken rendeznek. Az évforduló alkalmából az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központnak csapatzászlót adományoz a Köztársasági Elnök, melyet Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője ad át az ünnepi állománygyűlésen. Udovecz György hónapokig tartó kutatómunkával megírta az üdülő történetét. A 100 éves a Honvéd Üdülő c. könyv bemutatója szintén pénteken, az ünnepi állománygyűlés után lesz, valamint kiállítás is nyílik a száz év eseményeiből.

Aktuális hírek
VéradásBeléptetés szabályainak változásaSzezonnyitó BalatonakarattyánJó úton jár a Honvéd Üdülő!Koszorúzás a balatonkenesei Kossuth szobornálÜnnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1848-49-es eseményekről a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia KözpontjábanNőnapi köszöntő a Honvéd ÜdülőbenTavasz, gasztronómia, magyar ízek - Kolbász és hurkatöltő bajnokság Balatonakarattyán"CISM Day Run- Futás a békéért" rendezvényhez csatlakozott a Honvéd Üdülő állományaFarsangi mulatságok a Honvéd ÜdülőbenÁllománygyűlés a Magyar Kultúra Napja tiszteletéreKoszorúzás a doni hősök emlékéreTÁJÉKOZTATÓ A REKREÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELI RENDJÉNEK VÁLTOZÁSÁRÓLSzilveszteri pillanatok a Honvéd ÜdülőbőlKarácsonyi pihenőnapok BalatonakarattyánÉvzáró állománygyűlésÖsszhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam - Nemzetközi hét 11.12-18.VI. Vadászpilóta TalálkozóNATO NTGT IT & ED 2018III. Sör és Csülök fesztiválKatonai Képzőművészeti AlkotótáborPetanque verseny – Honvéd Üdülő KupaHelloPay feltöltő kártya információAugusztus 20 a Honvéd ÜdülőbenII.Rákóczi Ferenc szobor felavatása Mozgássérültek Veszprém Megyei EgyesületeFair Play Road ShowGyermektáborIsten közelébenTörténetek és dallamokElkezdődtek a katonazenekari koncertek a BalatononLátványos szezonnyitó BalatonakarattyánZászlószalagokat kapott a központTájékoztató a feltöltő-kártyás fizetésről
Aktuális rendezvényeink
Évadzáró programsorozatIV. Sör és Csülök Fesztivál UPDATESzínházi előadások a Honvéd ÜdülőbenÉvadzáró programsorozat a Honvéd ÜdülőbenGyermek táborok 2019.
Csomagajánlatok
Bemutatkozás
A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton keleti kapujánál található, Balatonkenese és Balatonakarattya között. Több mint 1 km-es közvetlen partszakasszal rendelkező, 30 hektáros gyönyörű őspark felejthetetlenné teszi a pihenést. A sajátos mikroklímával rendelkező üdülő egész évben várja a kikapcsolódni, pihenni vágyókat. Területén 4 szálloda, 31 összkomfortos faház szolgál a vendégek elhelyezésére.
Letölthető dokumentumok
Adatlap
Adatlap.docx
Turnus tábla 2019.pdf
Gasztronómia
Gasztronómiai kínálatunk ötvözi a hazai és a regionális ízeket, ételeket. Lépést tartva a vendégek kívánságaival, választékot biztosít a reform, diétás vagy vegetáriánus ételek kedvelőinek is.

A hagyományos, magyar ételspecialitások megtartása mellett a könnyű, ízletes ételkompozíciók és változatos, házi desszertek széles választékával emeljük rendezvényeink gasztronómiai élményeit. Rendezvényekre, családi eseményekre kültéri ételkülönlegességeket is biztosítani tudunk.
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Szerkesztőség
honvedelem.hu
Honvéd Kulturális Központ
Mátraházai Rekreációs Központ
mhrkkk.rekreacio@mil.hu