Bemutatkozás Szálláslehetőség Szolgáltatások Árak Kapcsolat Beszerzés Beléptetés Hírek
Mit játszhatott a Balaton-parton egy katonazenekar 30 éve?
Ezt a kérdést tette fel az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. NHD Budapest Helyőrség Zenekar karmestere Balatonakarattyán az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban. A közel száz évet felölelő repertoárban a katonai indulók mellett megfért egymás mellett Brahms és a Monkees is.
A harminc évvel ezelőtti katonazenekari hangulatot megidézve természetesen egy indulóval kezdte térzenéjét Balatonakarattyán az MH BHD 32. NHD Budapest Helyőrség Zenekar.A Fejérváry indulót szerzője 1890-ben a szegedi Császári és Királyi 46. Gyalogezred zenekarának írta, és az ezred tulajdonosának: Komlóskeresztesi báró Fejérváry Géza gyalogsági tábornoknak ajánlotta, aki később honvédelmi miniszter, majd miniszterelnök is lett. Az időutazás Willi Löffler: Kaukázusi Tánc című, orosz táncokból és népzenei dallamokból összeállított zenedarabjával folytatódott, majd egy nagy ugrással Brahms korában termettünk. Nagy Zsolt százados, karmesterhelyettes elárulta, hogyan kapcsolódik a híres zeneszerző a katonazenéhez. „Egy katonazenészről, Reményi Ede hegedűművészről szeretnék mesélni. Ő Görgey Artúr tábornok tábori hegedűse volt a szabadságharc alatt, majd neki is menekülnie kellett az országból a megtorlás elől. Európában kezdett turnézni, így jutott el Hamburgba, ahol ellátogatott a kikötőnegyed egyik bárjába. Ez a cselekedet mérhetetlen hatással volt az egyetemes zenetörténetre, ugyanis a bárban egy 17 éves zongorista játszott, akit úgy hívtak, hogy Johannes Brahms. Szegény sorsú volt, de nagyon tehetséges: úgy játszotta a különböző polkákat, keringőket, hogy közben könyveket olvasott a zongora kottatartóján és játék közben még a lapozgatás sem okozott neki gondot. Reményi Ede megkérte a fiatal tehetséget, hogy legyen a zongorakísérője. Így indult el a pályafutása, s így lett világ egyik ismert zeneszerzője.” Brahms 21 darabból álló Magyar Táncok című művéből a legismertebb ötödik táncot, a csárdást hallhatta a közönség. A könnyedebb műfajok között kalandozva felcsendült többek között Goran Bregovic slágere, a Bubamara, mely Kusturica 1998-ban bemutatott Macskajaj című filmjével lett világsiker, Donald Phillip Trombita Fiestája, ABBA slágerek, valamint az I am a Believer című zeneszám, mely kétszer hódította meg a slágerlistákat: először 1966-ban a Monkees előadásában, néhány évvel ezelőtt pedig a Shrek című film nyomán.
A katonazenekar térzenéjét több mint kétszázan hallgatták meg a Balaton-parton; köztük Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka, valamint Baczkó István őrnagy, a Budapest Helyőrség Zenekar karmestere.

Aktuális hírek
VéradásBeléptetés szabályainak változásaSzezonnyitó BalatonakarattyánJó úton jár a Honvéd Üdülő!Koszorúzás a balatonkenesei Kossuth szobornálÜnnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1848-49-es eseményekről a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia KözpontjábanNőnapi köszöntő a Honvéd ÜdülőbenTavasz, gasztronómia, magyar ízek - Kolbász és hurkatöltő bajnokság Balatonakarattyán"CISM Day Run- Futás a békéért" rendezvényhez csatlakozott a Honvéd Üdülő állományaFarsangi mulatságok a Honvéd ÜdülőbenÁllománygyűlés a Magyar Kultúra Napja tiszteletéreKoszorúzás a doni hősök emlékéreTÁJÉKOZTATÓ A REKREÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELI RENDJÉNEK VÁLTOZÁSÁRÓLSzilveszteri pillanatok a Honvéd ÜdülőbőlKarácsonyi pihenőnapok BalatonakarattyánÉvzáró állománygyűlésÖsszhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam - Nemzetközi hét 11.12-18.VI. Vadászpilóta TalálkozóNATO NTGT IT & ED 2018III. Sör és Csülök fesztiválKatonai Képzőművészeti AlkotótáborPetanque verseny – Honvéd Üdülő KupaHelloPay feltöltő kártya információAugusztus 20 a Honvéd ÜdülőbenII.Rákóczi Ferenc szobor felavatása Mozgássérültek Veszprém Megyei EgyesületeFair Play Road ShowGyermektáborIsten közelébenTörténetek és dallamokElkezdődtek a katonazenekari koncertek a BalatononLátványos szezonnyitó BalatonakarattyánZászlószalagokat kapott a központTájékoztató a feltöltő-kártyás fizetésről
Aktuális rendezvényeink
IV. Sör és Csülök Fesztivál UPDATESzínházi előadások a Honvéd ÜdülőbenÉvadzáró programsorozat a Honvéd ÜdülőbenGyermek táborok 2019.
Csomagajánlatok
Bemutatkozás
A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton keleti kapujánál található, Balatonkenese és Balatonakarattya között. Több mint 1 km-es közvetlen partszakasszal rendelkező, 30 hektáros gyönyörű őspark felejthetetlenné teszi a pihenést. A sajátos mikroklímával rendelkező üdülő egész évben várja a kikapcsolódni, pihenni vágyókat. Területén 4 szálloda, 31 összkomfortos faház szolgál a vendégek elhelyezésére.
Letölthető dokumentumok
Adatlap.docx
adatlap.xps
Turnus tábla 2019.pdf
Gasztronómia
Gasztronómiai kínálatunk ötvözi a hazai és a regionális ízeket, ételeket. Lépést tartva a vendégek kívánságaival, választékot biztosít a reform, diétás vagy vegetáriánus ételek kedvelőinek is.

A hagyományos, magyar ételspecialitások megtartása mellett a könnyű, ízletes ételkompozíciók és változatos, házi desszertek széles választékával emeljük rendezvényeink gasztronómiai élményeit. Rendezvényekre, családi eseményekre kültéri ételkülönlegességeket is biztosítani tudunk.
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Szerkesztőség
honvedelem.hu
Honvéd Kulturális Központ
Mátraházai Rekreációs Központ
mhrkkk.rekreacio@mil.hu