Bemutatkozás Szálláslehetőség Szolgáltatások Árak Kapcsolat Beszerzés Beléptetés Hírek
Mit játszhatott a Balaton-parton egy katonazenekar 30 éve?
Ezt a kérdést tette fel az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. NHD Budapest Helyőrség Zenekar karmestere Balatonakarattyán az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban. A közel száz évet felölelő repertoárban a katonai indulók mellett megfért egymás mellett Brahms és a Monkees is.
A harminc évvel ezelőtti katonazenekari hangulatot megidézve természetesen egy indulóval kezdte térzenéjét Balatonakarattyán az MH BHD 32. NHD Budapest Helyőrség Zenekar.A Fejérváry indulót szerzője 1890-ben a szegedi Császári és Királyi 46. Gyalogezred zenekarának írta, és az ezred tulajdonosának: Komlóskeresztesi báró Fejérváry Géza gyalogsági tábornoknak ajánlotta, aki később honvédelmi miniszter, majd miniszterelnök is lett. Az időutazás Willi Löffler: Kaukázusi Tánc című, orosz táncokból és népzenei dallamokból összeállított zenedarabjával folytatódott, majd egy nagy ugrással Brahms korában termettünk. Nagy Zsolt százados, karmesterhelyettes elárulta, hogyan kapcsolódik a híres zeneszerző a katonazenéhez. „Egy katonazenészről, Reményi Ede hegedűművészről szeretnék mesélni. Ő Görgey Artúr tábornok tábori hegedűse volt a szabadságharc alatt, majd neki is menekülnie kellett az országból a megtorlás elől. Európában kezdett turnézni, így jutott el Hamburgba, ahol ellátogatott a kikötőnegyed egyik bárjába. Ez a cselekedet mérhetetlen hatással volt az egyetemes zenetörténetre, ugyanis a bárban egy 17 éves zongorista játszott, akit úgy hívtak, hogy Johannes Brahms. Szegény sorsú volt, de nagyon tehetséges: úgy játszotta a különböző polkákat, keringőket, hogy közben könyveket olvasott a zongora kottatartóján és játék közben még a lapozgatás sem okozott neki gondot. Reményi Ede megkérte a fiatal tehetséget, hogy legyen a zongorakísérője. Így indult el a pályafutása, s így lett világ egyik ismert zeneszerzője.” Brahms 21 darabból álló Magyar Táncok című művéből a legismertebb ötödik táncot, a csárdást hallhatta a közönség. A könnyedebb műfajok között kalandozva felcsendült többek között Goran Bregovic slágere, a Bubamara, mely Kusturica 1998-ban bemutatott Macskajaj című filmjével lett világsiker, Donald Phillip Trombita Fiestája, ABBA slágerek, valamint az I am a Believer című zeneszám, mely kétszer hódította meg a slágerlistákat: először 1966-ban a Monkees előadásában, néhány évvel ezelőtt pedig a Shrek című film nyomán.
A katonazenekar térzenéjét több mint kétszázan hallgatták meg a Balaton-parton; köztük Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka, valamint Baczkó István őrnagy, a Budapest Helyőrség Zenekar karmestere.

Aktuális hírek
Jó úton jár a Honvéd Üdülő!Koszorúzás a balatonkenesei Kossuth szobornálÜnnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1848-49-es eseményekről a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia KözpontjábanNőnapi köszöntő a Honvéd ÜdülőbenTavasz, gasztronómia, magyar ízek - Kolbász és hurkatöltő bajnokság Balatonakarattyán"CISM Day Run- Futás a békéért" rendezvényhez csatlakozott a Honvéd Üdülő állományaFarsangi mulatságok a Honvéd ÜdülőbenÁllománygyűlés a Magyar Kultúra Napja tiszteletéreKoszorúzás a doni hősök emlékéreTÁJÉKOZTATÓ A REKREÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELI RENDJÉNEK VÁLTOZÁSÁRÓLSzilveszteri pillanatok a Honvéd ÜdülőbőlKarácsonyi pihenőnapok BalatonakarattyánÉvzáró állománygyűlésÖsszhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam - Nemzetközi hét 11.12-18.VI. Vadászpilóta TalálkozóNATO NTGT IT & ED 2018III. Sör és Csülök fesztiválKatonai Képzőművészeti AlkotótáborPetanque verseny – Honvéd Üdülő KupaHelloPay feltöltő kártya információAugusztus 20 a Honvéd ÜdülőbenII.Rákóczi Ferenc szobor felavatása Mozgássérültek Veszprém Megyei EgyesületeFair Play Road ShowGyermektáborIsten közelébenTörténetek és dallamokElkezdődtek a katonazenekari koncertek a BalatononLátványos szezonnyitó BalatonakarattyánZászlószalagokat kapott a központTájékoztató a feltöltő-kártyás fizetésről
Aktuális rendezvényeink
Családi Majális A Honvéd ÜdülőbenIV. Horgásztalálkozó -és FőzőversenyHúsvét a Honvéd ÜdülőbenGyermek táborok 2019.
Csomagajánlatok
Bemutatkozás
A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton keleti kapujánál található, Balatonkenese és Balatonakarattya között. Több mint 1 km-es közvetlen partszakasszal rendelkező, 30 hektáros gyönyörű őspark felejthetetlenné teszi a pihenést. A sajátos mikroklímával rendelkező üdülő egész évben várja a kikapcsolódni, pihenni vágyókat. Területén 4 szálloda, 31 összkomfortos faház szolgál a vendégek elhelyezésére.
Letölthető dokumentumok
Turnus tábla 2019.pdf
Adatlap.pdf
Gasztronómia
Gasztronómiai kínálatunk ötvözi a hazai és a regionális ízeket, ételeket. Lépést tartva a vendégek kívánságaival, választékot biztosít a reform, diétás vagy vegetáriánus ételek kedvelőinek is.

A hagyományos, magyar ételspecialitások megtartása mellett a könnyű, ízletes ételkompozíciók és változatos, házi desszertek fontos elemei kínálatunknak.
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Szerkesztőség
honvedelem.hu
Honvéd Kulturális Központ
Mátraházai Rekreációs Központ
mhrkkk.rekreacio@mil.hu