Bemutatkozás Szálláslehetőség Szolgáltatások Árak Kapcsolat Beszerzés Beléptetés Hírek
Napóleoni háborúk és középkori vásárok ízei
Ezeket idézte meg augusztus 21-én, vasárnap Balatonakarattyán a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ. Az estébe hajló program keretében könyvbemutatóval és hadijátékkal készültek a vendégeknek, valamint idén először – hagyományteremtő céllal – bemutatták az Üdülő Tortáját.
A délutáni program Simon V. László Farkas Bertalan – Az űrhajós című könyvének bemutatójával kezdődött. Az első magyar űrhajós élményeire, tapasztalataira sokan kíváncsiak voltak, s mind a dandártábornokhoz, mind a könyv szerzőjéhez érkeztek kérdések. Szó esett a vadászpilóta-képzésről, a kiválasztásról, a felkészülés időszakáról, az űrrepülésről és az azt követő időszakról is, s természetesen a bemutató utáni beszélgetések és dedikálások sem maradhattak el a programból. 
A könyvbemutató után rendhagyó eseménynek lehettek tanúi a vendégek: nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódva idén első ízben Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban elkészítették az „Üdülő Tortáját”. Lőrincz János őrnagy, a torta megálmodója elmondta: Szent István királyunk ünnepe egyházi ünnep is, amelyet régen több helyen búcsúval ünnepeltek. A búcsúhoz vásárok is kapcsolódtak, melyek állandó szereplője volt a mézeskalács. „Nagyon szép mézeskalácsokat lehetett kapni, mindenki ezt vitte haza emlékbe, és úgy gondoltam, hogy a mézeskalács ezért kötődik ehhez az ünnephez. Mi azonban ötvöztük a hagyományt a mai modern cukrászattal, illetve kereslettel, és így jött a mézeskalács torta ötlete. Igyekeztünk hagyományos alapanyagokkal dolgozni, a mézeskalács lapot használtuk és a főzött krémet, illetve karamellt. Én Somogyban lakom, ott a grillázsnak van nagy hagyománya, de sokan érzékenyek a dióra, mogyoróra, ezért inkább karamell krémet és karamell habot készítettünk. A vaníliás krém és a karamell hab között pedig - hogy ne legyen túl édes - erdei gyümölcs krémet tettünk, amely kék áfonyából készült” – árulta el a tortáról az őrnagy, akinek a megalkotásban az MH RKKK két fiatal, tehetséges cukrásza, Nagy Gábor és Kazi Anita segített.
A 640 szelet torta három napig készült, és nagy sikert aratott a kóstolók körében. Piros Ottó ezredes, parancsnok a bemutató után elmondta: „hagyományteremtő céllal készítettük el idén az „Üdülő Tortáját”, s mivel nagy sikert aratott, így amennyiben jövőre lesz az Ország Tortájához kapcsolódva Honvédség Tortája, akkor indulnánk ezen a megmérettetésen, és nem titkolt szándék az sem, hogy esetleg az Ország Tortája címre is beneveznénk.” Lőrincz János őrnagy hozzátette: már megvan az elképzelés a jövő évi tortára is. Az Üdülő Tortáját természetesen nem csak egyszer kóstolhatták a vendégek, hiszen ezentúl szerepelni fog az üdülő cukrászatának kínálatában. 

Miután minden szelet torta elfogyott, Napóleon kori hadijáték kezdődött fáklyafénynél a Balaton partján. „Az előadás a napóleoni háborúknak a győri csata utáni eseményét elevenítette fel, mely 1809. június 14-én volt” - mondta a hadijáték alaptörténetéről szólva Udovecz György hő. ezredes, a Jászkun Magyar Király Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke. „A csata után egy ideig tisztázatlan helyzetek voltak, olyannyira, hogy gyakorlatilag még egy hét kellett ahhoz, hogy Győr várát, magát a várost is ténylegesen be tudják a franciák hódoltatni. Ezután következett, hogy a francia hadsereg rekvirálni kényszerült, hiszen az utánpótlásuk messze volt. Ennek írásos dokumentumai is vannak például Pápa, Kaposvár, Nagykanizsa, és más városok tekintetében is, ahol egyszer csak megjelenik a francia rekviráló kontingens, és felmérvén a város, illetve a falu lehetőségét, élelmet, felszerelést, ruhaanyagot, posztót követeltek több-kevesebb sikerrel: volt, aki átadta, volt, aki ellenállt. Nem tartott sokáig ez az állapot, 1-2 hétről beszélünk, utána megtörtént a békekötés és ki is vonult a francia hadsereg magyar területekről.”
Ezt az időszakot elevenítette fel hadijátékában a Veresegyházi Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Jászkun Magyar Király Honvéd Hadikultúra Alapítvány és a kecskeméti Nagykun Huszár Bandérium. Udovecz György kiemelte: a Bandérium által alakított francia vadászlovasság kuriózumnak számít, mivel nem sok ilyen egyenruha van Európában sem, inkább a vérteseket jelenítik meg. Ám a különleges ruha dacára a Balaton-parti rekvirálás sikertelennek bizonyult a franciák számára, mivel az osztrák-magyar csapatok észrevették, majd összecsapások után a vasvillával felfegyverzett, felbőszült falusiakkal együtt elkergették őket. 


Forrás: www.honvedelem.hu


Aktuális hírek
VéradásBeléptetés szabályainak változásaSzezonnyitó BalatonakarattyánJó úton jár a Honvéd Üdülő!Koszorúzás a balatonkenesei Kossuth szobornálÜnnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1848-49-es eseményekről a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia KözpontjábanNőnapi köszöntő a Honvéd ÜdülőbenTavasz, gasztronómia, magyar ízek - Kolbász és hurkatöltő bajnokság Balatonakarattyán"CISM Day Run- Futás a békéért" rendezvényhez csatlakozott a Honvéd Üdülő állományaFarsangi mulatságok a Honvéd ÜdülőbenÁllománygyűlés a Magyar Kultúra Napja tiszteletéreKoszorúzás a doni hősök emlékéreTÁJÉKOZTATÓ A REKREÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELI RENDJÉNEK VÁLTOZÁSÁRÓLSzilveszteri pillanatok a Honvéd ÜdülőbőlKarácsonyi pihenőnapok BalatonakarattyánÉvzáró állománygyűlésÖsszhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam - Nemzetközi hét 11.12-18.VI. Vadászpilóta TalálkozóNATO NTGT IT & ED 2018III. Sör és Csülök fesztiválKatonai Képzőművészeti AlkotótáborPetanque verseny – Honvéd Üdülő KupaHelloPay feltöltő kártya információAugusztus 20 a Honvéd ÜdülőbenII.Rákóczi Ferenc szobor felavatása Mozgássérültek Veszprém Megyei EgyesületeFair Play Road ShowGyermektáborIsten közelébenTörténetek és dallamokElkezdődtek a katonazenekari koncertek a BalatononLátványos szezonnyitó BalatonakarattyánZászlószalagokat kapott a központTájékoztató a feltöltő-kártyás fizetésről
Aktuális rendezvényeink
IV. Sör és Csülök Fesztivál UPDATESzínházi előadások a Honvéd ÜdülőbenÉvadzáró programsorozat a Honvéd ÜdülőbenGyermek táborok 2019.
Csomagajánlatok
Bemutatkozás
A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton keleti kapujánál található, Balatonkenese és Balatonakarattya között. Több mint 1 km-es közvetlen partszakasszal rendelkező, 30 hektáros gyönyörű őspark felejthetetlenné teszi a pihenést. A sajátos mikroklímával rendelkező üdülő egész évben várja a kikapcsolódni, pihenni vágyókat. Területén 4 szálloda, 31 összkomfortos faház szolgál a vendégek elhelyezésére.
Letölthető dokumentumok
Adatlap.docx
adatlap.xps
Turnus tábla 2019.pdf
Gasztronómia
Gasztronómiai kínálatunk ötvözi a hazai és a regionális ízeket, ételeket. Lépést tartva a vendégek kívánságaival, választékot biztosít a reform, diétás vagy vegetáriánus ételek kedvelőinek is.

A hagyományos, magyar ételspecialitások megtartása mellett a könnyű, ízletes ételkompozíciók és változatos, házi desszertek széles választékával emeljük rendezvényeink gasztronómiai élményeit. Rendezvényekre, családi eseményekre kültéri ételkülönlegességeket is biztosítani tudunk.
Impresszum
Adatvédelem
Oldaltérkép
Szerkesztőség
honvedelem.hu
Honvéd Kulturális Központ
Mátraházai Rekreációs Központ
mhrkkk.rekreacio@mil.hu