Bemutatkozás Szálláslehetőség Szolgáltatások Árak Kapcsolat Beszerzés Beléptetés Hírek
Bemutatkozás
A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton keleti kapujánál található, Balatonkenese és Balatonakarattya között. Több mint 1 km-es közvetlen partszakasszal rendelkező, 30 hektáros gyönyörű őspark felejthetetlenné teszi a pihenést. A sajátos mikroklímával rendelkező üdülő egész évben várja a kikapcsolódni, pihenni vágyókat. Területén 4 szálloda, 31 összkomfortos faház szolgál a vendégek elhelyezésére.
A Magyar Honvédség üdülője évszázados múltra tekint vissza.
1917. november 14-én Budapest székesfőváros 30 hektáros ingatlant vásárolt Balatonkenese határában. A terület a fővárosi közalkalmazottak birtokába került. 1923-ban először a kertészlak, a gépház, 1924-ben az első szálló épület került átadásra Lavotta Gyula műszaki tanácsos tervei szerint, 80 szobával és 300 személy befogadására alkalmas vendéglőépülettel együtt. További két szálloda építése 1928-tól folyamatban volt. 1939 szeptemberében elkészült a part feltöltésének, és a parti védművek engedélyezése és megépítése. A munkálatok elkészültével kialakult az új strand és a kikötő.
1944 októberében a visszavonuló magyar csapatok kórházat hoztak itt létre. A kórház felszámolása után 1944. november 1-től decemberéig a von Both, német altábornagy által vezetett német alakulat táborozott itt, majd ezt követően a kiürült szállodák menekültek tartózkodási helyéül szolgáltak. A háború az épületekben kisebb, a belső berendezésben jelentősebb károkat okozott. A helyreállítást követően, üdülőként működött.
1949 őszén egy kormányszintű döntés a Honvédség használatára adta át az üdülőtelepet. 1950. június 5-én fogadták az első vendégeket.
A pihentetés akkor még gyermekcipőben járt. Kezdetben kötelező volt a reggeli torna, és sajtóolvasáson is meg kellett jelennie a vendégeknek. Az üdülő egészen az 1960-as évekig főként csak nyáron üzemelt. A 60-as évek elején kezdődött meg az a folyamat, amely növelte a téli kihasználtságot. Az üdültetés utáni igények fokozódtak, az akkori vezetés az üdülő fejlesztése és a férőhelyek bővítése mellett döntött.
A 80’-as években vehették használatba a vendégek a Hotel Napfény ötemeletes épületét és a parti villákat. A Hotel Napfény 50 szobájának és 10 lakosztályának teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra. Az épület földszintjén található konferencia terem alkalmanként kissebb-nagyobb rendezvényeknek biztosít helyszínt.
1987-ben megnyitotta kapuit a vendégek előtt a kenesei kemping. A 120 főre kialakított saját sátras elhelyezést saját főzőblokk és büfé tette közkedveltté. 2013-ban került vissza a Honvédség kezelésébe és 2015-től ismét fogadja a vendégeket.
A Hotel Platán 2003-ban teljes felújításra került. Ennek során 12 lakosztály lett kialakítva. Az épület alsó szintjén egy 30 és egy 12 fő befogadására alkalmas, légkondicionált különterem található.
2008. május 2-án megnyílt a hajókikötő az üdülőben. Az eddigi 7 férőhellyel szemben 28 különböző méretű hajó befogadására vált alkalmassá és Paskai László bíboros, nyugalmazott érsek áldásával a Szent Miklós nevet kapta.
A Faházas Pihenő 31 db összkomfortos, légkondicionált faháza 2009-ben lett felújítva. A faházak bútorzata is megújult, így összességében méltán lett a Rekreációs Központ vendégeinek legkedveltebb szálláshelye.
A Hotel Aranyhíd és a Hotel Sirály patinás épülete között helyezkedik el a Zrínyi Miklós Kulturális Központ. Az épületben könyvtár várja az olvasni vágyókat.
A mozi- és kiállító terem kiválóan alkalmas nagyobb rendezvények befogadására. Nyaranta szervezett kiállításaink is itt kapnak helyet.
A nagyobb gyermekek és az érdeklődő felnőttek részére is a Zrínyi Miklós Kulturális Központban szervezünk kézműves foglalkozásokat.
A Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ 300 fő befogadására alkalmas étterme ízletes, változatos ételekkel várja az idelátogatókat.
2013-ban került sor a strand felújítására. A népszerű lángos sütő és büfé megújult külsővel, de a régi árakkal várja az éhes strandolókat.
Az Egészség Centrum egészségmegőrző-, relaxációs eszközökkel várja a kikapcsolódni vágyókat. A létesítményben frissítő- és gyógymasszázst vehetnek igénybe az érdeklődők.
Teniszpályákkal, strandröplabda pályával, gyermekjátszótérrel, szauna, szolárium és masszázsszolgáltatással, kiállításokkal, szervezett felnőtt- és gyermekprogramokkal, kirándulásokkal várjuk a sportkedvelő és kikapcsolódni vágyó vendégeket.
2016-ban számos fejlesztés valósult meg az üdülőben, valamint az alakulatnál. A fejlesztésekről bővebben a Szolgáltatások - Fejlesztések menüpontban olvashatnak.
A Rekreációs Központ jelenleg elsősorban a beutaltak 1, illetve 2 hetes turnusos pihentetését végzi, azonban mindenki számára nyitottak vagyunk, így nagy hangsúlyt fektetünk a nem igényjogosult vendégek, rendezvények fogadására is.
Előadó termeink konferenciák, továbbképzések, tréningek lebonyolítására is alkalmasak.
Főszezonon kívüli időszakban szívesen adunk helyet családi eseményeknek, osztálytalálkozóknak valamint céges, csapatépítő rendezvényeknek.
Sok fiatal pár választja magával ragadó ősparkunk zöldellő ligeteit szabadtéri esküvők szervezéséhez.

Aktuális hírek
Tájékoztató (Intézménylátogatás, vízijármű használat)Ünnepi Állománygyűlés 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletéreÁlláshirdetés-Szállodaigazgató-helyettesV. Kolbász- és Hurkatöltő BajnokságNőnapi köszöntés az ÜdülőbenÉvértékelő-feladatszabó értekezlet ÁlláshirdetésFarsangi HétvégeCISM - Futás a békéért Emléktúra a doni hősök tiszteletéreMegemlékezés a doni hősökrőlMegnyitottuk a bowling pályátSzilveszter a Honvéd Üdülőben Beléptetés szabályainak változása 2019. szeptember 1-tőlHelloPay kártya beváltásBeléptetés szabályainak változása 2019. június 17-tőlTÁJÉKOZTATÓ A REKREÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELI RENDJÉNEK VÁLTOZÁSÁRÓLSzilveszteri pillanatok a Honvéd ÜdülőbőlKarácsonyi pihenőnapok BalatonakarattyánTájékoztató a feltöltő-kártyás fizetésről (HelloPay)
Aktuális rendezvényeink
Gyermektábor 2020.
Csomagajánlatok
Bemutatkozás
A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton keleti kapujánál található, Balatonkenese és Balatonakarattya között. Több mint 1 km-es közvetlen partszakasszal rendelkező, 30 hektáros gyönyörű őspark felejthetetlenné teszi a pihenést. A sajátos mikroklímával rendelkező üdülő egész évben várja a kikapcsolódni, pihenni vágyókat. Területén 4 szálloda, 31 összkomfortos faház szolgál a vendégek elhelyezésére.
Letölthető dokumentumok
2020. évi turnustábla MH RKKK
Adatlap
Adatlap.docx
Gasztronómia
Gasztronómiai kínálatunk ötvözi a hazai és a regionális ízeket, ételeket. Lépést tartva a vendégek kívánságaival, választékot biztosít a reform, diétás vagy vegetáriánus ételek kedvelőinek is.

A hagyományos, magyar ételspecialitások megtartása mellett a könnyű, ízletes ételkompozíciók és változatos, házi desszertek széles választékával emeljük rendezvényeink gasztronómiai élményeit. Rendezvényekre, családi eseményekre kültéri ételkülönlegességeket is biztosítani tudunk.
Impresszum
Közérdekű adatok
Oldaltérkép
Szerkesztőség
honvedelem.hu
Honvéd Kulturális Központ
Mátraházai Rekreációs Központ
mhrkkk.rekreacio@mil.hu