Bemutatkozás Szálláslehetőség Szolgáltatások Árak Kapcsolat Beszerzés Beléptetés Hírek
Ünnepi állománygyűlés
Ünnepi állománygyűléssel emlékeztek az 1848. március 15-i események 169. évfordulójára Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.
Nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné az 1848-49-es forradalom és szabadságharc országos eseményeit. Kemény Krisztián tanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa ezért ünnepi beszédében inkább egyes helyi, kevésbé ismert történeteket elevenített fel Balatonakarattyán, felvillantva a korabeli Balaton és vidéke mozgalmas napjait; mind a reformkor, mind a szabadságharc egyes időszakaiból. Kitért a Balatoni Gőzhajózási Társaság megalakulásának körülményeire, majd a Kisfaludy gőzhajó szerepére, mely igencsak kivette részét a szabadságharc eseményeiből. Az 1848 tavaszán történtek nyár végig annyiban befolyásolták a balatoni gőzhajózás életét, hogy a Dráva mentén a magyar kormánnyal nyíltan szakító horvátok ellen Nagykanizsa központtal kialakított védvonalra küldött utánpótlás egy részét Kenese, illetve Füred, valamint Keszthely között a Kisfaludy és uszályai szállították. Ősztől azonban változott a helyzet. „1848. szeptember 21-én fontos történelmi esemény színtere lehetett volna a „Kisfaludy”, ám az végül is elmaradt. Ekkora – az országgyűlés felkérésére – a magyar haderő élére István főherceg, az ország nádora állt. Jóllehet a nádor, aki maga is a Habsburg-család tagja volt, nem szándékozott fegyveres összecsapásba keveredni a bánnal, de, mint az ország uralkodóját helyettesítő főméltósága, mégiscsak meg akarta állítani a horvát haderő előrenyomulását. Ezért szeptember 19-én segédtisztje felkereste Jellačićot, aki végül beleegyezett, hogy a „semleges területnek” kijelölt gőzhajó fedélzetén tárgyalásokat folytasson a nádorral. A bán ugyan nem szándékozott seregét megállítani, de attól is ódzkodott, hogy nyíltan semmibe vegyen egy Habsburg-főherceget. Így törzsével egy remek „színielőadást” eszelt ki. Szeptember 21-én Keneséről kifutott a „Kisfaludy”, fedélzetén József nádorral, és Szemesnél megközelítette a partot, ahol már várt rá a bán, törzstisztjei kíséretében. A hajóról csónakot bocsátottak le, amely a nádor segédtisztjével a partra evezett. A bán ekkor megindult a csónak felé, ám tisztjei körbevették, és megakadályozták, hogy beszálljon. Jellačić ekkor megkérdezte, hogy elmenjen-e a találkozóra, amire tisztjei egyhangúlag nemmel feleltek. A bán ekkor teátrálisan kijelentette, hogy benne ugyan megvolt a jó szándék, de ha egyszer a tisztikar nem engedi… Így a találkozó elmaradt; István főherceg pedig megértette a célzást: a bán valószínűleg titkos udvari utasítás szerint cselekszik, különben aligha engedte volna meg ezt magának. Ezért lemondott a főparancsnokságról, majd Bécsbe utazott” - elevenítette fel az egykori eseményeket Kemény Krisztián. Az ünnepi beszéd után Piros Ottó ezredes, az alakulat parancsnoka nyújtott át elismeréseket a beosztásában kiváló munkát végző állománynak, a határon szolgálatot teljesítő katonáknak, valamint a kerek évfordulót ünneplőknek. A rendezvény a Veszprémi Petőfi Színház színművészeinek, Módri Györgyi és Kőrösi Csaba ünnepi műsorával zárult.

Aktuális hírek
Lezárás meghosszabbítása 2021. március 31-ig Üdülő lezárásKorlátozó intézkedés 2020. november 11.Horgász tevékenységek szüneteltetése!V. Sör és Csülök FesztiválIsmét az üdülőben állomásozott a Fair Play RoadshowA HelloPay kártyák érvényessége hamarosan lejár!Ünnepi állománygyűlés Szent István királyunk tiszteletéreGyermektábor 2020. V. turnus Gyermektábor 2020. IV. turnusGyermektábor 2020. III. turnus Gyermektábor 2020. II. turnusGyermektábor 2020. I. turnusBeléptetés és szolgálatások igénybevétele (2020. június 20. - augusztus 29.)Legyél te is vízimentő!Beléptetés főszezonbanÜnnepi Állománygyűlés 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletéreV. Kolbász- és Hurkatöltő BajnokságNőnapi köszöntés az ÜdülőbenÉvértékelő-feladatszabó értekezlet Farsangi HétvégeCISM - Futás a békéért Emléktúra a doni hősök tiszteletéreMegemlékezés a doni hősökrőlMegnyitottuk a bowling pályátHelloPay kártya beváltásTÁJÉKOZTATÓ A REKREÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELI RENDJÉNEK VÁLTOZÁSÁRÓLSzilveszteri pillanatok a Honvéd ÜdülőbőlKarácsonyi pihenőnapok BalatonakarattyánTájékoztató a feltöltő-kártyás fizetésről (HelloPay)
Aktuális rendezvényeink
Csomagajánlatok
Gasztronómia
Gasztronómiai kínálatunk ötvözi a hazai és a regionális ízeket, ételeket. Lépést tartva a vendégek kívánságaival, választékot biztosít a reform, diétás vagy vegetáriánus ételek kedvelőinek is.

A hagyományos, magyar ételspecialitások megtartása mellett a könnyű, ízletes ételkompozíciók és változatos, házi desszertek széles választékával emeljük rendezvényeink gasztronómiai élményeit. Rendezvényekre, családi eseményekre kültéri ételkülönlegességeket is biztosítani tudunk.
Letölthető dokumentumok
Adatlap 2020.
Igénylőlap - MH RKKK, KORK területére történő belépéshez (pihenés, intézménylátogatás igénybevételéhez)
Igazolás - MH RKKK, KORK területére történő belépéshez (pihenés,intézménylétogatás igénybevételéhez)
2020. évi turnustábla MH RKKK
Bemutatkozás

Kevés olyan emberrel találkozni a Balaton keleti részén, -de akár országos szinten is-, aki valamilyen formában ne hallott volna már a balatonakarattyai Honvéd Üdülőről hivatalos névén Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központról. Bemutatkozásunk éppen ezért ugyanolyan olvasmányos lehet azoknak, akik kellemes érzésekkel gondolnak vissza az itt eltöltött szabadidejükre, mint azoknak, akik eddig még csak gondoltban jutottak el addig, hogy egyszer ellátogassanak ide.


Impresszum
Közérdekű adatok
Oldaltérkép
Szerkesztőség
honvedelem.hu
Honvéd Kulturális Központ
Mátraházai Rekreációs Központ
mhrkkk.rekreacio@mil.hu