Bemutatkozás Szálláslehetőség Szolgáltatások Árak Kapcsolat Beszerzés Beléptetés Hírek
Egy évszázad fordulatos története
A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódva a Honvéd Üdülő száz éves történetét elevenítette fel Udovecz György az érdeklődőknek november 8-án este a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.
1917. november 14-én Budapest székesfőváros 30 hektáros ingatlant vásárolt Balatonkenese határában, üdülő építése céljából. 1923-ban először a kertészlak, a gépház, 1924-ben az első szálló épület került átadásra Lavotta Gyula műszaki tanácsos tervei szerint, 80 szobával és 300 személy befogadására alkalmas vendéglőépülettel együtt. 1928-tól további két szálloda építése is folyamatban volt. A munkálatok elkészültével kialakult az új strand és a kikötő. Így indult a balatoni Honvéd Üdülő fordulatos története, melyet Udovecz György, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ munkatársa elevenített fel az érdeklődőknek. A történelem nem kímélte az épületeket. 1944 októberében a visszavonuló magyar csapatok kórházat hoztak létre. A kórház felszámolása után 1944 novemberétől decemberig a von Both, német altábornagy által vezetett német alakulat táborozott itt, ezt követően a kiürült szállodák menekültek tartózkodási helyéül szolgáltak. A háború az épületekben kisebb, a belső berendezésben jelentősebb károkat okozott. 1949 őszén egy kormányszintű döntés a Honvédség használatára adta át az üdülőtelepet, és 1950. június 5-én fogadták az első vendégeket. A Honvéd Üdülő azóta is a katonák, honvédségi dolgozók és családtagjaik pihenését, rekreációját szolgálja. A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó előadás mintegy bevezetése volt az üdülő száz éves jubileumi ünnepségének, melyet november 17-én, pénteken rendeznek. Az évforduló alkalmából az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központnak csapatzászlót adományoz a Köztársasági Elnök, melyet Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője ad át az ünnepi állománygyűlésen. Udovecz György hónapokig tartó kutatómunkával megírta az üdülő történetét. A 100 éves a Honvéd Üdülő c. könyv bemutatója szintén pénteken, az ünnepi állománygyűlés után lesz, valamint kiállítás is nyílik a száz év eseményeiből.

Aktuális hírek
Lezárás meghosszabbítása 2021. március 31-ig Üdülő lezárásKorlátozó intézkedés 2020. november 11.Horgász tevékenységek szüneteltetése!V. Sör és Csülök FesztiválIsmét az üdülőben állomásozott a Fair Play RoadshowA HelloPay kártyák érvényessége hamarosan lejár!Ünnepi állománygyűlés Szent István királyunk tiszteletéreGyermektábor 2020. V. turnus Gyermektábor 2020. IV. turnusGyermektábor 2020. III. turnus Gyermektábor 2020. II. turnusGyermektábor 2020. I. turnusBeléptetés és szolgálatások igénybevétele (2020. június 20. - augusztus 29.)Legyél te is vízimentő!Beléptetés főszezonbanÜnnepi Állománygyűlés 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletéreV. Kolbász- és Hurkatöltő BajnokságNőnapi köszöntés az ÜdülőbenÉvértékelő-feladatszabó értekezlet Farsangi HétvégeCISM - Futás a békéért Emléktúra a doni hősök tiszteletéreMegemlékezés a doni hősökrőlMegnyitottuk a bowling pályátHelloPay kártya beváltásTÁJÉKOZTATÓ A REKREÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELI RENDJÉNEK VÁLTOZÁSÁRÓLSzilveszteri pillanatok a Honvéd ÜdülőbőlKarácsonyi pihenőnapok BalatonakarattyánTájékoztató a feltöltő-kártyás fizetésről (HelloPay)
Aktuális rendezvényeink
Csomagajánlatok
Gasztronómia
Gasztronómiai kínálatunk ötvözi a hazai és a regionális ízeket, ételeket. Lépést tartva a vendégek kívánságaival, választékot biztosít a reform, diétás vagy vegetáriánus ételek kedvelőinek is.

A hagyományos, magyar ételspecialitások megtartása mellett a könnyű, ízletes ételkompozíciók és változatos, házi desszertek széles választékával emeljük rendezvényeink gasztronómiai élményeit. Rendezvényekre, családi eseményekre kültéri ételkülönlegességeket is biztosítani tudunk.
Letölthető dokumentumok
Adatlap 2020.
Igénylőlap - MH RKKK, KORK területére történő belépéshez (pihenés, intézménylátogatás igénybevételéhez)
Igazolás - MH RKKK, KORK területére történő belépéshez (pihenés,intézménylétogatás igénybevételéhez)
2020. évi turnustábla MH RKKK
Bemutatkozás

Kevés olyan emberrel találkozni a Balaton keleti részén, -de akár országos szinten is-, aki valamilyen formában ne hallott volna már a balatonakarattyai Honvéd Üdülőről hivatalos névén Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központról. Bemutatkozásunk éppen ezért ugyanolyan olvasmányos lehet azoknak, akik kellemes érzésekkel gondolnak vissza az itt eltöltött szabadidejükre, mint azoknak, akik eddig még csak gondoltban jutottak el addig, hogy egyszer ellátogassanak ide.


Impresszum
Közérdekű adatok
Oldaltérkép
Szerkesztőség
honvedelem.hu
Honvéd Kulturális Központ
Mátraházai Rekreációs Központ
mhrkkk.rekreacio@mil.hu