Bemutatkozás Szálláslehetőség Szolgáltatások Árak Kapcsolat Beszerzés Beléptetés Hírek
Farsangi mulatságok a Honvéd Üdülőben

2019. február 15-17. között a MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban idei évben is megrendezésre került a telet, hideget és sötétséget legyőző tavaszi örömünnep a FARSANG.

A farsangi ünnepek hagyománya az ókori népek tavaszváró, főleg a római saturnaliák-nak hagyományaiban gyökerezik. Hazánkban épp úgy, mint más európai népeknél a vízkeresztkor kezdődő és a hamvazószerdáig (nagyböjt kezdete) tartó időszak - farsangi ünnepkör - legfeltűnőbb mozzanata, a jelmezes, álarcos alakoskodás, és a mulatság, az ének, a tánc és a móka ideje. Az osztrák elnevezés Vaschnach utal arra, hogy a szokás nyugatról került hazánkba, ebből a szóból lett a fassang, majd farsang lett. Érdemes megemlíteni, hogy a latin országokban ugyanerre az időszakra a „carneval” szót használják, melynek olasz eredetű őse a „carnelevare” jelentése –húst elhagyó. A farsangok és a karneválok középkortól megjelenő új szokásai mára minden kontinensen elterjedtek. A bálok, jelmezes felvonulások a farsangi ünnepkör leglátványosabb elemei, így a Honvéd Üdülőben is hasonlóképpen ünnepelt közel 150 vendég a farsangi hétvégén. Pénteken este svédasztalos vacsorán, majd családi karaoke versenyen vehettek részt a vendégeink. Következő nap reggeli után kézműves foglalkozáson a kicsik színezhettek, rajzolhattak, színes farsangi képet ragasztottak és színpompás álarcokat készítettek a szülőkkel együtt. Ebéd után 14 órai kezdettel arcfestésen vehettek részt a farsangolók, ahol különböző ünnepi maszkokkal díszítették arcukat és így készültek elő a 17 órakor kezdődő jelmezes felvonulásra. A jelmezverseny gyermek és felnőtt résztvevői egyaránt mind díjazottak lettek. A gyerekek szellemes jelmezei között megtalálhattuk dínót, nagymamit, pillangókisasszonyt, hercegnőt, kalózt, pókot, Harry Pottert és katonát, a felnőttek között az „ápolónő” lett a legsikeresebb jelmez. A farsangi bál a vacsorával, óriáspalacsinta látványsütéssel kezdődött. Sztárvendégünk a 4 tagú Brazil szambát bemutató tánccsoport, akik Budapestről érkeztek hozzánk és fergeteges Szamba show- val köszöntötték a vendégeket, majd közös táncba is bevonták őket. Az este a jó hangulatához a zenét DJ Ottó szolgáltatta.


Aktuális hírek
Lezárás meghosszabbítása 2021. március 31-ig Üdülő lezárásKorlátozó intézkedés 2020. november 11.Horgász tevékenységek szüneteltetése!V. Sör és Csülök FesztiválIsmét az üdülőben állomásozott a Fair Play RoadshowA HelloPay kártyák érvényessége hamarosan lejár!Ünnepi állománygyűlés Szent István királyunk tiszteletéreGyermektábor 2020. V. turnus Gyermektábor 2020. IV. turnusGyermektábor 2020. III. turnus Gyermektábor 2020. II. turnusGyermektábor 2020. I. turnusBeléptetés és szolgálatások igénybevétele (2020. június 20. - augusztus 29.)Legyél te is vízimentő!Beléptetés főszezonbanÜnnepi Állománygyűlés 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletéreV. Kolbász- és Hurkatöltő BajnokságNőnapi köszöntés az ÜdülőbenÉvértékelő-feladatszabó értekezlet Farsangi HétvégeCISM - Futás a békéért Emléktúra a doni hősök tiszteletéreMegemlékezés a doni hősökrőlMegnyitottuk a bowling pályátHelloPay kártya beváltásTÁJÉKOZTATÓ A REKREÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELI RENDJÉNEK VÁLTOZÁSÁRÓLSzilveszteri pillanatok a Honvéd ÜdülőbőlKarácsonyi pihenőnapok BalatonakarattyánTájékoztató a feltöltő-kártyás fizetésről (HelloPay)
Aktuális rendezvényeink
Csomagajánlatok
Gasztronómia
Gasztronómiai kínálatunk ötvözi a hazai és a regionális ízeket, ételeket. Lépést tartva a vendégek kívánságaival, választékot biztosít a reform, diétás vagy vegetáriánus ételek kedvelőinek is.

A hagyományos, magyar ételspecialitások megtartása mellett a könnyű, ízletes ételkompozíciók és változatos, házi desszertek széles választékával emeljük rendezvényeink gasztronómiai élményeit. Rendezvényekre, családi eseményekre kültéri ételkülönlegességeket is biztosítani tudunk.
Letölthető dokumentumok
Adatlap 2020.
Igénylőlap - MH RKKK, KORK területére történő belépéshez (pihenés, intézménylátogatás igénybevételéhez)
Igazolás - MH RKKK, KORK területére történő belépéshez (pihenés,intézménylétogatás igénybevételéhez)
2020. évi turnustábla MH RKKK
Bemutatkozás

Kevés olyan emberrel találkozni a Balaton keleti részén, -de akár országos szinten is-, aki valamilyen formában ne hallott volna már a balatonakarattyai Honvéd Üdülőről hivatalos névén Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központról. Bemutatkozásunk éppen ezért ugyanolyan olvasmányos lehet azoknak, akik kellemes érzésekkel gondolnak vissza az itt eltöltött szabadidejükre, mint azoknak, akik eddig még csak gondoltban jutottak el addig, hogy egyszer ellátogassanak ide.


Impresszum
Közérdekű adatok
Oldaltérkép
Szerkesztőség
honvedelem.hu
Honvéd Kulturális Központ
Mátraházai Rekreációs Központ
mhrkkk.rekreacio@mil.hu