Bemutatkozás Szálláslehetőség Szolgáltatások Árak Kapcsolat Beszerzés Beléptetés Hírek
Mit játszhatott a Balaton-parton egy katonazenekar 30 éve?
Ezt a kérdést tette fel az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. NHD Budapest Helyőrség Zenekar karmestere Balatonakarattyán az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban. A közel száz évet felölelő repertoárban a katonai indulók mellett megfért egymás mellett Brahms és a Monkees is.
A harminc évvel ezelőtti katonazenekari hangulatot megidézve természetesen egy indulóval kezdte térzenéjét Balatonakarattyán az MH BHD 32. NHD Budapest Helyőrség Zenekar.A Fejérváry indulót szerzője 1890-ben a szegedi Császári és Királyi 46. Gyalogezred zenekarának írta, és az ezred tulajdonosának: Komlóskeresztesi báró Fejérváry Géza gyalogsági tábornoknak ajánlotta, aki később honvédelmi miniszter, majd miniszterelnök is lett. Az időutazás Willi Löffler: Kaukázusi Tánc című, orosz táncokból és népzenei dallamokból összeállított zenedarabjával folytatódott, majd egy nagy ugrással Brahms korában termettünk. Nagy Zsolt százados, karmesterhelyettes elárulta, hogyan kapcsolódik a híres zeneszerző a katonazenéhez. „Egy katonazenészről, Reményi Ede hegedűművészről szeretnék mesélni. Ő Görgey Artúr tábornok tábori hegedűse volt a szabadságharc alatt, majd neki is menekülnie kellett az országból a megtorlás elől. Európában kezdett turnézni, így jutott el Hamburgba, ahol ellátogatott a kikötőnegyed egyik bárjába. Ez a cselekedet mérhetetlen hatással volt az egyetemes zenetörténetre, ugyanis a bárban egy 17 éves zongorista játszott, akit úgy hívtak, hogy Johannes Brahms. Szegény sorsú volt, de nagyon tehetséges: úgy játszotta a különböző polkákat, keringőket, hogy közben könyveket olvasott a zongora kottatartóján és játék közben még a lapozgatás sem okozott neki gondot. Reményi Ede megkérte a fiatal tehetséget, hogy legyen a zongorakísérője. Így indult el a pályafutása, s így lett világ egyik ismert zeneszerzője.” Brahms 21 darabból álló Magyar Táncok című művéből a legismertebb ötödik táncot, a csárdást hallhatta a közönség. A könnyedebb műfajok között kalandozva felcsendült többek között Goran Bregovic slágere, a Bubamara, mely Kusturica 1998-ban bemutatott Macskajaj című filmjével lett világsiker, Donald Phillip Trombita Fiestája, ABBA slágerek, valamint az I am a Believer című zeneszám, mely kétszer hódította meg a slágerlistákat: először 1966-ban a Monkees előadásában, néhány évvel ezelőtt pedig a Shrek című film nyomán.
A katonazenekar térzenéjét több mint kétszázan hallgatták meg a Balaton-parton; köztük Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka, valamint Baczkó István őrnagy, a Budapest Helyőrség Zenekar karmestere.

Aktuális hírek
Lezárás meghosszabbítása 2021. március 31-ig Üdülő lezárásKorlátozó intézkedés 2020. november 11.Horgász tevékenységek szüneteltetése!V. Sör és Csülök FesztiválIsmét az üdülőben állomásozott a Fair Play RoadshowA HelloPay kártyák érvényessége hamarosan lejár!Ünnepi állománygyűlés Szent István királyunk tiszteletéreGyermektábor 2020. V. turnus Gyermektábor 2020. IV. turnusGyermektábor 2020. III. turnus Gyermektábor 2020. II. turnusGyermektábor 2020. I. turnusBeléptetés és szolgálatások igénybevétele (2020. június 20. - augusztus 29.)Legyél te is vízimentő!Beléptetés főszezonbanÜnnepi Állománygyűlés 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletéreV. Kolbász- és Hurkatöltő BajnokságNőnapi köszöntés az ÜdülőbenÉvértékelő-feladatszabó értekezlet Farsangi HétvégeCISM - Futás a békéért Emléktúra a doni hősök tiszteletéreMegemlékezés a doni hősökrőlMegnyitottuk a bowling pályátHelloPay kártya beváltásTÁJÉKOZTATÓ A REKREÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELI RENDJÉNEK VÁLTOZÁSÁRÓLSzilveszteri pillanatok a Honvéd ÜdülőbőlKarácsonyi pihenőnapok BalatonakarattyánTájékoztató a feltöltő-kártyás fizetésről (HelloPay)
Aktuális rendezvényeink
Csomagajánlatok
Gasztronómia
Gasztronómiai kínálatunk ötvözi a hazai és a regionális ízeket, ételeket. Lépést tartva a vendégek kívánságaival, választékot biztosít a reform, diétás vagy vegetáriánus ételek kedvelőinek is.

A hagyományos, magyar ételspecialitások megtartása mellett a könnyű, ízletes ételkompozíciók és változatos, házi desszertek széles választékával emeljük rendezvényeink gasztronómiai élményeit. Rendezvényekre, családi eseményekre kültéri ételkülönlegességeket is biztosítani tudunk.
Letölthető dokumentumok
Adatlap 2020.
Igénylőlap - MH RKKK, KORK területére történő belépéshez (pihenés, intézménylátogatás igénybevételéhez)
Igazolás - MH RKKK, KORK területére történő belépéshez (pihenés,intézménylétogatás igénybevételéhez)
2020. évi turnustábla MH RKKK
Bemutatkozás

Kevés olyan emberrel találkozni a Balaton keleti részén, -de akár országos szinten is-, aki valamilyen formában ne hallott volna már a balatonakarattyai Honvéd Üdülőről hivatalos névén Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központról. Bemutatkozásunk éppen ezért ugyanolyan olvasmányos lehet azoknak, akik kellemes érzésekkel gondolnak vissza az itt eltöltött szabadidejükre, mint azoknak, akik eddig még csak gondoltban jutottak el addig, hogy egyszer ellátogassanak ide.


Impresszum
Közérdekű adatok
Oldaltérkép
Szerkesztőség
honvedelem.hu
Honvéd Kulturális Központ
Mátraházai Rekreációs Központ
mhrkkk.rekreacio@mil.hu