section-a7cd234

Főoldal / Hírek / Balatonakarattyán találkoztak az egykori helikopteresek


Balatonakarattyán találkoztak az egykori helikopteresek

section-a7cd234

Nyitólap / Hírek / Balatonakarattyán találkoztak az egykori helikopteresek


Hírek cikk

Balatonakarattyán találkoztak az egykori helikopteresek

Először adott otthont az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ ( MH RKKK ) a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozójának, október 10-én, szombaton..

//honvedudulo.hu/wp-content/uploads/2021/12/x5f833cd183f6a424227310.jpg.pagespeed.ic_.UyO_9ItDJs.jpg

A rendezvény megnyitóján Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes köszöntötte a megjelenteket. Beszédében emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy három helikopteres alakulat - az egykori MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred és az MH 90. Asbóth Oszkár Futárhelikopter Ezred, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis- hajdani és jelenlegi bajtársai találkoznak Balatonakarattyán. Mint mondta: a bakonyi ezred csapatzászlója most mindhárom alakulatot jelképezi.

A megnyitót követően Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője tájékoztatta a megjelenteket a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program azon elemeiről, amelyek a légierőt érintik. „A haderőnem teljes vertikumában megújul, a képességek minden csapatrészben növekedni fognak 2026-ig” - hangsúlyozta. A forgószárnyasokkal kapcsolatban Kilián vezérőrnagy aláhúzta: az Airbus H145M típusú, könnyű, többcélú helikoptereknek 2025-re kell elérniük a teljes hadműveleti képességet.

//honvedudulo.hu/wp-content/uploads/2021/12/5f833cd2495df126829211.jpg

„A helikopter pilóták elmondása alapján, az első tapasztalatok kifejezetten pozitívnak bizonyulnak. Törekednünk kell ugyanakkor arra, hogy az új, modern funkciók használatának begyakorlása mellett a régi iskola technikáit is szinten tartsuk” –árulta el érdeklődésünkre a vezérőrnagy. Az MHP légierő haderőnemi szemlélője felhívta a figyelmet arra is, hogy 2021. augusztusában az illetékesek tervei szerint újra nagyléptékű nemzetközi repülőnapot tartanak Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

Horváth Alajos nyugállományú őrnagy, a találkozó főszervezője elmondta: nem titkolt céljuk, hogy az idősebb korosztály megismerkedjen a jelenkor „forgószárnyas helyzetével” is.

A rendezvény résztvevői -technikai bemutató keretében- megtekintették az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról érkezett Airbus H145M típusú helikoptert. A program végén a jelenlévők néma főhajtással emlékeztek azon bajtársaikra, akik már nem lehetnek közöttük.

Lábléc - Cikk forrás

Forrás:

//honvedudulo.hu/wp-content/uploads/2021/12/honvedelemhu.png

honvedelem.hu

Oldalunk sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése érdekében.